Het antwoord op vrijwel alles

2 man
€ 430

…epoxy. Alle vage zorgen die ik ergens nog had zitten over het waterdicht krijgen van onze boot zijn vorig weekend verdwenen vanaf het aanbrengen van de eerste lik epoxy. Na de uitputtende klus met de bandschuurmachine waarbij we het gehele onderwaterschip kaalgehaald hebben, is dit echt een ‘boulot minion’ zoals de Fransen zo mooi zeggen. Een lief klusje dus. Overal waar het hout was beschadigd brachten we het spul aan en streken het glad met een plamuurmes. Epoxy is nu al ver uit mijn lievelings. Het smeren is leuk, je ziet direct resultaat en de volgende dag is het loeihard. Epoxy is na het mengen (verhouding 2:1 exopy/harder) ongeveer een half uur lang goed bewerkbaar. De precieze tijd hangt af van de omgevingstemperatuur. Hoe kouder het is, hoe langzamer het uithardt.

voor:
houtbeschadiging boeg_600px

na:
epoxy_boeg_600px

Na de epoxy zijn we begonnen aan het 8-laags verfsysteem. Te beginnen met primer. Hier gaan we ‘m drie lagen van geven. Ook primer dient te worden gemengd. In dit geval is de verhouding 4:1 primer/harder.

primer mengen close_600px

primer mengen_600px

primer roller_600px

De eerste rol primer. Hier is ook de reparatie van het gat nog te zien.

primer daan_600px

dit is hoe ik rol_600px

primer laag 2_600px

Voor laag twee mengden we wat zwart pigment door de primer om beter te zien waar we waren gebleven.

daan rolt_600px

En laag drie was dan weer wit. Tussen de lagen hielden we telkens ongeveer 36 uur droogtijd aan – ruim de tijd die het blik aangaf (16 uur) – en schuurden we de ruwe stukken grof op met schuurpapier. (Met de hand)

primer detail_600px

primer onder_600px

beaut_totaal primer_600px

Wat de financiën betreft: voor onze flink volgeladen kar rekenden we bij de Poly Service 430 euro af. (Bijna net zo veel als de aanschafprijs van de boot overigens) Omdat ik niet meer van al het kleine grut de exacte prijs weet, som ik hier onder gewoon op wat er in lag. Het kan via internet vast goedkoper, maar we vinden het in deze fase van de wedstrijd ook wat waard om dingen persoonlijk aangeraden te krijgen en vragen te kunnen stellen. Daar is deze winkel perfect voor. Sympathiek figuur achter de toonbank.
Dikke tip dus.

1 blik primer van 4 l
1 blik primer harder
2 blikken pantser coating van 4 l per blik
2 blikken pantser coating harder
1 blik transparante bootlak
1 tubetje zwart primerpigment
14 wegwerp rollertjes
4 kwasten
+/- 10 mengbekers
10 roerstokjes
1 verfuitrolbak
10 dunne plastic wegwerp inlegbakjes voor in de verfuitrolbak
1 plamuurmes
4 mondkapjes
20 latex handschoentjes